Hakim Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Ziyaretçilerimizden sık bir halde hakim olmak için hangi derslerin uygun olması gerekir? Sorusunu almaktaydık. Bu içeriğimizle birlikte bedelli ziyaretçilerimize hakim olmak için hangi derslerin düzgün olması gerekir? Sorusunun hakikat karşılığını verdik. Birebir vakitte nasıl hakim olunur?, hakim olmak için kaç net yapılmalıdır?, hakim koşulları nelerdir? Ve gibisi olan alt başlıklarda farklı bilgiler verdik.

Günümüzün en tanınan mesleklerinden bir tanesi olan hakimlik mesleği hayli bir ilgi görüyor. Adalet sistemine katkıda bulunmak isteyen her genç bireyin aklından en az 1 sefer hakim olma niyeti geçmiştir. Avukatlık, savcılık ve hakimlik derken baş karıştıran sorularla karşılaşan gençlere yardımcı olabilmek maksadıyla gerçek bilgilerini aşağıda paylaştık. Pekala, hakim olmak için hangi derslerin âlâ olması gerekir?

Hakim Olmak İçin Hangi Derslerin Âlâ Olması Gerekir?

Hakim Olmak İçin Hangi Derslerin Yeterli Olması Gerekir?

Hakim olabilmek için yahut hakime olabilmek için rastgele bir üniversitenin hukuk kısmından muhakkak mezun olmanız gerekir. Hukuk kısmı mezun olma kuralı aranan hakimlik mesleği için aşağıdaki derslerin yeteri kadar yeterli olması ve bu derslerde kişinin başarılı olması istenir.

  • Coğrafya
  • Tarih
  • Matematik
  • Edebiyat
  • Geometri
  • Türkçe

Hakim Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?

Üniversitenin hukuk kısmından mezun olduktan sonra hakimlik imtihanına girmeniz gerekmektedir. Hakimlik imtihanından en az 70 puan alan bir kişi hakim / hakime olabilir. İsimli – İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık imtihanından en az 70 puan ve üzerinde puan almanız sonrasında hakim / hakime olabiliyorsunuz. Yani üniversiteden mezun olduktan sonra direkt olarak hakim olamıyor bilakis hukuk kısmı sizi avukat yapmış oluyor. Avukatlık mesleğini yapmak istemiyorsanız hakimlik mesleği için ayrıyeten hakimlik imtihanına girmeniz gerekiyor.

Hakim Olmak İçin Kaç Yıl Okunur?

Bir hakim / hakime isimli yargı yahut idari yargı alanlarında mesleğini icra etmektedir. İsimli yargı alanında mesleğini icra eden bir hakim olmak istiyorsanız üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren hukuk fakültesini bitirmek zorundasınız. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra hakimlik imtihanına girerek en az 70 puan almış olmanız gerekir. Yani kısaca hakim olmak için 4 yıl hukuk fakültesi eğitimi görürsünüz.

25 Yaşında Hakim Olunur Mu?

Hakim olabilmeniz için en fazla 35 yaşında olma kuralı aranır. 25 yaşında bir kişinin hakim / hakime olabilmesinde rastgele bir sorun bulunmamaktadır. Üniversitelerin 4 yıllık hukuk fakültesini bitirdikten sonra hakimlik imtihanına girerek en az 70 puan ve üzeri puan alan her bir birey hakim olabilir. Ama burada aranılan koşul kişinin en fazla 35 yaşında olmasıdır.

Kimler Hakim ve Savcı Olamaz?

Hakim olabilmeniz için hakimlik sınavı haricinde sizden istenin farklı koşullarda yer almaktadır. Şayet aşağıda yer alan kaideleri üzerinizde taşıyorsanız hakim olamazsınız.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilseniz
  • 35 yaşını doldurmuşsanız
  • Kamu haklarından yasaklıysanız
  • Askerlikle ilginiz bulunuyorsa
  • Akıl hastalığı, beden manisi ve türevi sağlıksal sorunlar bulunuyorsa
  • Hakimlik yahut savcılık mesleğine yakışmayacak tavırlar, davranışlarda bulunduysanız
  • Taksirli hata haricinde 3 aydan fazla mahpus cezası almışsanız
  • Devlete karşı hırsızlık, dolandırıcılık, ihtilas, irtikap, rüşvet, sahtecilik ve gibisi olaylara karışmışsanız hakim / savcı olamazsınız.

Hemşire Olmak İçin Hangi Derslerin Düzgün Olması Gerekir? içeriğimize bakmayı unutmayınız.

5/5 – 1 Kişi Değerlendirdi!


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu